Chelsea Nosztalgia

Érdekességek, híres-hírhedt játékosok, emlékezetes meccsek a Chelsea FC múltjából.

Facebook

Feedek

Cheer up Luca, we love you

2013.04.15. 21:43 :: Wisey

1997 április. Ruud Gullit első szezonja menedzserként a végjátékhoz közeledik. A csapat áll még az FA Kupában, és egy lépés választja el attól, hogy 1994 után ismét a fináléba jusson. Ugyanakkor mégsem minden szép és jó a csapat háza táján: sokan kritizálják Gullit rotációs rendszerét, elsősorban a csapat legnagyobb neve, az előző nyáron igazolt olasz sztár, Gianluca Vialli.

Nagy elvárások előzték meg tehát az április 13-i meccset, melyet a Highbury-ben rendeztek meg. A Chelsea egyértelmű esélyes volt a Wimbledon-nal szemben, de hát egy FA Kupa elődöntőben, semleges helyszínen elvileg bármi előfordulhat. A Chelsea drukkerek remek hangulatot teremtettek a stadionban, így minden adott volt egy futball-ünnephez.

A meccset meglehetősen simán hozta a Chelsea; a veterán Mark Hughes az első félidő elején megszerezte a vezetést, majd a 64. percben Gianfranco Zola egy gyönyörű csel után lőtte meg a másodikat (ez a gólja rendszeresen szerepel a "best of Zola" videókban). Hughes a 90.percben berámolt még egyet, így 3-0 lett a vége.

Mégis, a meccs talán legemlékezetesebb pillanata az volt, hogy a lefújás után (a végig kispadon maradt) Viallinak üzent a csapat, Dennis Wise trikóján keresztül: "Fel a fejjel, Luca, szeretünk!"

A szurkolóktól is hatalmas tapsot kapott a mellőzött olasz csatár, mikor csatlakozott a pályán ünneplő társaihoz. Vialli meghatottan nyilatkozott a meccs után:

"Látom, hogy ők is szeretnek engem, ahogy én is őket. Pontosan tudják, hogy mit érzek most. Tudják, hogy mennyire szeretnék játszani, de nem tudok, mert Sparky (Mark Hughes) és Gianfranco (Zola) ennyire jó formában vannak. De én is szeretnék részt venni a "buliban"."

Tulajdonosunk, Ken Bates, megszokott stílusában válaszolt a sajtó azon híreire, melyek szerint Gullit edző távozna a szezon végén:

"A prostituáltak erkölcsösebbek, mint azok, akik ilyen szemetet összehordanak. Bejutni a kupadöntőbe egy hatalmas lépés a klub számára, és szeretnénk ha Ruud a jövőben is részese lenne a sikereinknek."

A csapat tehát bejutott az 1997-es FA Kupa döntőjébe, amit később meg is nyert a Middlesbrough ellen. Viallinak pedig továbbra is el kellett viselnie hogy Zola és Hughes (majd 1997 nyarától még Flo) mellett nem tud állandóan a kezdőben helyet kapni.

Csapatunk a meccsen: Frode Grodås - Frank Leboeuf, Steve Clarke, Erland Johnsen, Frank Sinclair - Craig Burley, Eddie Newton, Dennis Wise (c), Roberto Di Matteo - Gianfranco Zola, Mark Hughes (Kispadon maradt: Nick Colgan, Scott Minto, Gianluca Vialli)

Teljes statisztika: thechels.info

Egy tizenegy perces videó Zola játékára koncentrálva, benne két góllal a háromból

wisey_cheer_up_luca.jpgZola, Wise és a legendás trikó

A cikkhez forrás: Harry Harris: Ruud Gullit (ISBN 0752811894)

Szólj hozzá!

Címkék: meccsek 1990s FA Kupa angol kupák

A bejegyzés trackback címe:

https://chelsea-nosztalgia.blog.hu/api/trackback/id/tr895157665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása