Chelsea Nosztalgia

Érdekességek, híres-hírhedt játékosok, emlékezetes meccsek a Chelsea FC múltjából.

Facebook

Feedek

Így vártuk a szezont - 1984/85

2013.08.05. 09:46 :: Wisey

Az őszi szezonkezdés apropóján felidézünk néhány bevezetőt a régi évkönyvekből, hogy is várták az induló új évadot a csapat háza táján.

Kezdjük a sort 1984 nyarával, amikor épp az első osztályú szereplésre készült a csapat. Az interjút a Chelsea akkori menedzserével, John Neal-lel készítette Hugh Hastings, aki pedig a klub korabeli fotósa volt. Neal pont ezen a nyáron esett át egy szívműtéten; erre utalnak majd a beszélgetés során.

Hugh Hastings (HH): Van valami konkrét cél amit a Chelsea számára kitűztél a soron következő szezonra?

John Neal (JN): Nehéz dolog célokat kitűzni... mire képes vajon az adott csapat? Szeretnénk megismételni a tavalyi teljesítményünket, amikor is a srácok látványosan játszottak, sok gólt lőttek, és sok meccset nyertek. Ott akarjuk folytatni ahol elkezdtük, és reméljük hogy az élbolyban kezdjük majd a szezont. Ha olyan jól játszunk, mint tavaly, annak meg lesz az eredménye.

HH: Tehát nem tervezed hogy megváltoztatod a tavalyi sikeres taktikát, csak mert most az első osztályban vagyunk?

JN: Ó, nem. Vannak jó támadóink. Ez az erősségünk, amit ki kell használnunk. Ugyanakkor védekezni is tudunk. A védelem statisztikája nagyon jó volt tavaly. Minden korábbi klubomnál a támadójátékra helyeztem a hangsúlyt, és ezt most sem fogom megváltoztatni, csak mert most első osztályú ellenfeleink lesznek.

HH: Mit gondolsz, milyen különbségekre számíthatnak a játékosok az első- és a másodosztály között?

JN: Biztos vagyok benne hogy az idei ellenfeleink nem követnek el olyan hibákat, amiket tavaly néhány ellenfelünk. És a másik oldalról nézve, az általunk elkövetett hibákat sokkal jobban kihasználják majd az ellenfeleink, mint a másodosztályban. A játékot talán fejben gyorsabbnak érzékeljük majd. De nem kell aggódnunk. Voltak jó szezonjaim az első osztályban a Middlesbrough-val, hasonló képességű játékosokkal, mint most a Chelsea. A mostani csapat nagyon is képes a jó teljesítményre, és arra hogy élvezzék a játékot, ami nagyon fontos.

HH: Vannak olyan skalpok, amiket mindenképp szeretnél begyűjteni?

JN: Nem, mindenkit egyformán szeretnénk levadászni. Csak az a célom, hogy minél több győzelmet arassunk.

HH: Gondolod hogy vannak leendő válogatott játékosok a mostani keretben?

JN: Ezt szerintem még korai kijelenteni. Meg kell néznünk, hogy rázódnak bele az első osztály ritmusába. De a lehetőség megvan, ez kétségtelen.

HH: Hogyan erősítheti a csapatot Doug Rougvie? (a Chelsea 1984 nyarán igazolt új játékosa - a szerk.)

JN: Ő egy erős, tapasztalt játékos, és egy igazi győztes alkat. John Hollins idén már nem játszik annyit, mint tavaly, tehát fontos volt hogy keressünk egy megfelelő hátvédet. Doug erre tökéletes lesz.

HH: Elégedett vagy a Stamford Bridge gyepének nyári felújításával?

JN: Igen. A gyep sokkal jobb lett. Sok munkát öltek bele, és meg is látszik az eredménye. Reménykedjünk hogy nem lesznek olyan problémáink, mint tavaly. Végtére is nem játszottunk olyan rosszul rajta tavaly sem, nem igaz? De hasznunkra válik majd egy megbízhatóbb, egyenletesebb gyep, ez biztos.

HH: Változott valamit a nyári felkészülés a korábbi évekhez képest?

JN: Hát, számomra mindenképp.

HH: Való igaz. Változtatnod kell majd a munkamódszereken, most az műtét után?

JN: Kénytelen vagyok. Nemrég volt csak a műtét, és mint ahogy egy játékosnak is, nekem is fokozatosan szabad csak visszatérnem, különben még rosszabbra fordulhat az állapotom. Ez nem megy majd egyik napról a másikra. John Hollins, Ian McNeill és Gwyn Williams (a csapat segédedzői - a szerk.) egy kis időt kell hogy adjon nekem, de megcsinálom.

HH: Üzensz valamit a Chelsea Évkönyv olvasóinak?

JN: Igen, remélem hogy annyi örömet okozunk majd a következő hónapokban is, mint tavaly, és hogy olyan egyéni és csapatteljesítményt nyújtunk majd, amire a Chelsea szurkolók büszkék lehetnek.

Bejött az optimista jóslat? Mindenképp, hiszen a Chelsea újoncként a hatodik helyen zárta a szezont. A csapat gólvágója, Kerry Dixon 24 gólt lőtt a bajnokságban, és ezzel az első osztály társgólkirálya lett (Gary Lineker mellett).

Az elkövetkező egy-két évben válogatott behívót kapott Dixon, Pat Nevin, David Speedie és Eddie Niedzwiecki is.

John Neal nem jött rendbe teljesen a szívműtétet követően, és az egészsége érdekében a szezon végén (1985 nyarán) lemondott. (Helyét az akkori játékos-edző, John Hollins vette át.) Nealt még később is megoperálták, de azóta is egészségesen él Wales-ben. Most 81 éves.

(FRISSÍTÉS: John Neal 2014 novemberében, 82 éves korában elhunyt.)

aberystwyth.JPGAz 1984 nyári edzőtábor. Thaiföld? USA? Nem, homokban futás a walesi tengerparton, Aberystwyth-ben :)

Szólj hozzá!

Címkék: évkönyv 1980s Division One szezonkezdés

A bejegyzés trackback címe:

https://chelsea-nosztalgia.blog.hu/api/trackback/id/tr555445238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása