Chelsea Nosztalgia

Érdekességek, híres-hírhedt játékosok, emlékezetes meccsek a Chelsea FC múltjából.

Facebook

Feedek

Doug Rougvie f*cked it up

2013.02.18. 19:29 :: Wisey

"3-0 down, 4-3 up, Doug Rougvie f*cked it up" szólt egy velős rigmus a nyolcvanas évek közepén. A megénekelt hős, Doug Rougvie a csapat akkori kőkemeny és durva skót hátvédje volt, aki egy szenzációs feltámadásba "rondított bele"...

rougvie.jpgAz eset az 1984/85-ös szezonban történt - ekkor tért vissza a Chelsea az első osztályba (Division One), és a korábbi évek "szenvedései" után egy igen ütőképes csapat jött össze Nyugat-Londonban. (A mai sztori poénját nem lövöm le azzal, ha elárulom, hogy végül a hatodik helyen zárt a bajnokságban a csapat.)

Doug Rougvie "hírhedt meccse" a Ligakupa (akkori, igencsak mulatságos nevén Milk Cup) negyeddöntőjének újrajátszása volt, 1985 január 30-án, a Sheffield Wednesday otthonában. Bizony, csak egy Ligakupa meccs, de az akkori Chelsea számára elérhetetlen álom volt egy európai kupaszereplés, de még a Division One is, néha. A meccs pedig valóban fantasztikusan alakult.

Ahogy a rigmusból is kiderül, a hazai Sheffield 3-0-ra húzott el; mindezt az első félidő alatt. A szünetben John Neal menedzser becserélte a fiatal Paul Canoville-t, hogy életet leheljen a csapat szélsőjátékába. ("Canners" önmagában is megér egy cikket, hiszen a klubtörténelem elsö színesbőrű játékosa volt, ami akkoriban Angliában nem volt épp egy könnyű szituáció.) Canoville a 46. percben betalált, majd jött Kerry Dixon, Mickey Thomas, és Canoville második góljával a 85. percben már a Chelsea állt nyerésre ("4-3 up", ugyebár).

Ekkor lépett elő negatív hőssé Rougvie, aki a a 90. percben összehozott egy büntetőt, amit a Sheffield ki is használt. A hosszabbításban már nem esett gól, és az akkori lebonyolítás szerint egy újabb újrajátszás döntött a továbbjutásról. Egy hétre rá (ismét a Stamford Bridge-en) 2-1-re nyert a Chelsea, így Rougvie is megnyugodhatott. (Majd az elődöntőben a Sunderland kettős győzelemmel búcsúztatta a Kékeket.)

A 4-4-es meccs a nyolcvanas évek egyik kultikus összecsapása volt; nagyon jól tükrözte a korabeli csapatot, mely bravúros győzelmekre és "bravúros vereségekre" egyaránt képes volt.

Egy rövid összefoglaló a meccsről (a második félidő góljai):

 

És egy hosszabb, negyed órás videó, ha több időtök van:

 

Szólj hozzá!

Címkék: játékosok meccsek 1980s Ligakupa angol kupák

A bejegyzés trackback címe:

https://chelsea-nosztalgia.blog.hu/api/trackback/id/tr525086504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása