Chelsea Nosztalgia

Érdekességek, híres-hírhedt játékosok, emlékezetes meccsek a Chelsea FC múltjából.

Facebook

Feedek

Red is the colour

2013.05.08. 10:33 :: Wisey

Idegenbeli mezek esetén nehéz furcsaságokról beszélni, hiszen ezeknek a szereléseknek pont az a célja, hogy ne lehessen összetéveszteni a hazai szereléssel. Ezt a klubok a leggyakrabban a másodlagos klubszínek használatával oldják meg, de gyakran láthatunk a klubszínektől gyökeresen eltérő mezeket.

hungary_kit.jpgA Chelsea FC hagyományosnak mondható idegenbeli színe a fehér vagy a sárga - ezeket viselte a leggyakrabban a csapat. Az elmúlt évtizedben gyakran használt fekete szín sem sok szurkolót zavar. Volt azonban néhány olyan színösszeállítás a klub történelme során, ami megér egy posztot itt a blogon.

A leggyakrabban használt "extrém szín" a vörös, ami néha feltünt ugyan ízléses mennyiségben a hazai mezeken is, a sok vörös rivális (Man Utd, Liverpool, Arsenal) miatt nem túl szerencsés választás. Még akkor is, ha a vörös a klubhoz szorosan kötődő Chelsea Pensioners egyenruhájának a színe is, illetve a jelenlegi CFC címeren is szerepel.

Az egyik legmegdöbbentőbb (bár magyar szemnek akár kedves is lehet) a hetvenes években többször is viselt "Hungary kit", ami a legenda szerint valóban a magyar válogatott iránti tiszteletből készült, és Dave Sexton ötlete volt. A vörös mezhez fehér nadrág és zöld sportszár járt, tehát teljesen magyar színösszeállításban játszott a csapat. (Lásd fotó; illetve itt egy videó is.)

A vörös váltómez (vörös vagy fehér nadrággal) a klubtörténelem során viszonylag sokszor előkerült; az 1920-as, 50-es, 80-as és 90-es években is (de 1994 óta egyszer sem).

IMG_1002.JPGAz 1965/66-os FA Kupa elődöntőn (1966.ápr.23, a Sheffield Wednesday ellen) ugyancsak érthetetlen színösszeállításban, az Internazionale mezére hasonlító fekete-kék csíkos mezben lépett pályára a Chelsea. (videó)

Az 1980-as évek végén jade-zöld színü vendégmez kergette őrületbe a szurkolókat.

Az ízléstelenebb mezekről ismert kilencvenes években egy nemcsak furcsa színű, de ronda dizájnú mez vált igazán hírhedté; ez volt a szürke-narancs (egészen pontosan: grafit-mandarin) összeállítás. Sok szurkoló számára ez a valaha volt legrondább Chelsea mez. (Lásd a második fotót.)

Az elmúlt évtizedben felkerült még néhány új extrém szín a palettára: babakék, neonsárga, fekete-narancs, neonzöld; bizonyítva hogy a váltómezeknél semmi sem szent, és szabad a kísérletezés. Talán még mindig jobbak, mint a vörös mez...

A klubtörténelem összes idegenbeli meze, a legalaposabb internetes oldalon: historicalkits.co.uk. Itt a cikkben szereplő összes mezt megtaláljátok.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek 1970s

A bejegyzés trackback címe:

https://chelsea-nosztalgia.blog.hu/api/trackback/id/tr295284475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása