Chelsea Nosztalgia

Érdekességek, híres-hírhedt játékosok, emlékezetes meccsek a Chelsea FC múltjából.

Facebook

Feedek

Nem hivatalos bajnoki címeink

2013.06.13. 12:57 :: Wisey

Az első világháború alatt, 1915-1919 között szünetelt mind a bajnokság, mind az FA Kupa. Sok futballista is bevonult katonának, és a csapatokat "vendégjátékosokkal" töltötték fel. Futballra azért még azokban az időkben is "szükség volt", így nem hivatalos bajnokságokat szerveztek ebben a néhány évben.

1915ChelseaDiehards.jpgEgyszerre több, kisebb bajnokság is futott, területi alapon. A Chelsea a London Competition fedőnevű csoportban szerepelt, ahol egy-két kivételtől eltekintve csak fővárosi csapatok vetélkedtek egymással. (A londoni bajnokság elindítását szorgalmazta a Chelsea akkori, befolyásos elnöke, William Claude Kirby is.)

Vajon mikor nyerte volna első bajnoki címeit a Chelsea, ha nem a nem hivatalos tornák egyikén? ;) Klubunk ugyanis az 1915-16-os és 1917-18-as bajnokságot is megnyerte. Badarság lenne a megtépázott londoni csapatok bajnokságát a nemzeti bajnoksággal egyenértékűvé tenni, de a győzelem ettől még tény.

A "bajnoki címek" mellett sikerült még behúznunk két kisebb jelentősségű kupát is: 1918-ban a National War Fund Cup-ot (a West Ham ellen), és 1919-ben a London Victory Cup-ot (a Fulham ellen).

A Chelsea akkori játékoskeretének nagyjából fele került ki a háborús frontra, és nem is tért vissza mindegyikük. Az akkori csapatkapitány, Vivian Woodward pedig vissza kellett hogy vonuljon a futballtól háborús sebesülése miatt.

Érdekesség, hogy ekkoriban játszott a Chelsea-ben a klubtörténelem első légiósa, a dán Nils Middelboe. A korszak egy másik Chelsea sztárja a félszemű csatár, Bob Thomson volt, aki száz gólt lőtt három "háborús" szezon alatt (a hivatalos statisztikákban ez a 100 gól nem szerepel, hiszen nem hivatalos meccseken szerezte őket).

Ugyancsak érdekesség, hogy a Chelsea az 1919 őszén újraindult első osztályban indulhatott el, annak ellenére, hogy a legutolsó hivatalos szezonban (1914/15) kieső helyen végzett. Ennek oka, hogy a bajnokság létszámát 20-ról 22-re emelték fel, és így "megkegyelmeztek" a korábban utolsó előttiként zárt Chelsea-nek. (Az 1915-ben utolsó Tottenham viszont már nem kerülte el a másodosztályt 1919-ben.)

A már korábban is ajánlott British Pathe honlapon találtam egy rövidke videót ebből az időszakból. Az 1918-as, Stoke elleni találkozó egy jótékonysági meccs volt. Íme a videó: Chelsea-Stoke.

Forrás: thehistoryofchelseafc.blogspot.co.uk

1915_fa_cup_jack_harrow.jpgEz a fotó még 1915-ben, egy FA Kupa meccsen készült. A bal szélen Jack Harrow fog kezet az ellenféllel.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek sikerek 1910s

A bejegyzés trackback címe:

https://chelsea-nosztalgia.blog.hu/api/trackback/id/tr555358505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása